Wij helpen u op diverse manieren

Wij zijn gespecialiseerd in het vervaardigen van volledige protheses, frame- of klikprotheses en overkappingsprotheses op implantaten. En bij eventuele reparaties / rebasing van uw prothese wordt voorrang verleend voor de behandeling. Wij werken nauw samen met tandartsen, tandarts-implantologen en kaakchirurgen in de regio.

Door gedegen studie en jarenlange werkervaring zijn wij echte vakmensen die gaan voor het beste, maar ook het mooiste resultaat. Wij geven u graag (weer) een zelfverzekerde uitstraling.

BEHANDELINGEN

Eerste nood- of immediaatprothese

Als de eigen tanden en kiezen niet meer in de mond kunnen blijven, is een volledige prothese (kunstgebit) noodzakelijk. Een nieuwe volledige prothese vergt tijd en geduld. Er moeten verschillende fases worden doorlopen. Maar het resultaat is ernaar: een prothese die er fris en natuurlijk uitziet en waar u lang plezier van heeft! 

Intake/consult
Tijdens het eerste intake consult worden uw persoonlijke gegevens, medicijngebruik en gezondheid genoteerd. We vragen naar uw wensen en kijken naar de situatie in uw mond. Er zal echter, als er nog eigen tanden of kiezen in de mond aanwezig zijn, ook altijd een intake bij een tandarts gedaan moeten worden. De tandarts is degene die na onderzoek besluit of de tanden en kiezen er wel of niet uitgetrokken moeten worden. De tandprotheticus werkt samen met de tandarts in het traject van de noodprothese.

De tandprotheticus
Het intake consult bij de tandprotheticus is vrijblijvend en gratis! Wij zullen bij de volgende twee a drie consulten afdrukken van uw kaken nemen, die dienen als basis voor uw prothese. Ook de beetbepalingen en de kleur van uw tanden worden vastgesteld. Misschien bevalt de kleur, de stand of vorm van uw eigen tanden niet helemaal en kan bij het maken van uw prothese daar rekening mee worden gehouden. Ook leggen we vast hoe de kaken ten opzichte van elkaar staan.

Trekken van de tanden en kiezen
Het plaatsen van de eerste, ook wel nood- of immediaatprothese, gebeurt door de tandarts, direct na het trekken van de tanden en kiezen. Dit zorgt ervoor dat u niet zonder tanden hoeft te lopen. De prothese gaat dus direct over de verse wonden heen. Dit klinkt gek, maar de prothese dient gelijk als een soort drukverband, waardoor flinke bloedingen en zwellingen uitblijven. U zult begrijpen dat uw eerste kunstgebit in het begin niet lekker zal zitten. Het kan drukplekken geven, los zitten, en soms zelfs erg pijn doen. Uw tandprotheticus staat altijd voor u klaar bij eventuele problemen. Na een paar dagen beginnen de wonden te genezen, en zal het beetje bij beetje comfortabeler worden. Langzaamaan zal het gaan wennen.

De periode na het trekken van de tanden en kiezen
Tot slot geven we u uitvoerig informatie, bijvoorbeeld over het onderhoud en wat u kunt doen bij pijn. Door kleine en eenvoudige correcties aan de prothese kan de tandprotheticus eventuele pijnplekken wegnemen. Ongeveer zes weken na het trekken van de tanden en kiezen vullen we de prothese op met een zachte voering. Dit wordt over het algemeen als zeer prettig ervaren. Weer zes weken later, dat is ongeveer drie maanden na het trekken van de tanden en kiezen, maken we de prothese opnieuw passend. Dit heet rebasing. In totaal moet u vanuit de zorgverzekering minimaal zes maanden met de noodprothese doen. Na die zes maanden mag er dus een nieuwe volledige prothese worden aangemeten.

Volledige prothese

Zit de periode (zie eerste prothese) van zes maanden erop? Dan gaan wij graag met u aan de slag!
Of heeft u uw prothese reeds vijf jaar? Dan komt u in aanmerking voor een nieuw exemplaar en wordt deze (deels) vergoed door de zorgverzekering.

Als een gebitsprothese slechts enkele jaren oud is, dan kan deze vaak nog aangepast worden. Aan de binnenzijde van het gebit wordt dan een "voering" aangebracht (rebasing) waardoor de gebitsprothese weer goed aansluit op het tandvlees en niet "wiebelt". Een andere mogelijkheid is dat de tanden en kiezen afgesleten zijn en/of elkaar foutief raken. Dan is een algehele vervanging de beste optie.

Wensen van uw kant kunnen altijd worden overwogen/meegenomen tijdens het proces van aanmeten. Alles in overleg met u.

Garantie
Wij geven één jaar garantie op uw prothese. Eventuele aanpassingen achteraf (bijv. pijnplekken) lossen wij altijd kosteloos en snel voor u op!

Gebit op implantaten (klikprothese)

Een klikprothese is een volledige gebitsprothese die rust op implantaten. Dit is een ideale oplossing voor mensen die problemen hebben met een loszittend kunstgebit of voor mensen die toe zijn aan een volledige gebitsprothese van de onder- dan wel bovenkaak.

Een implantaat is een kunstwortel die als een schroef in de kaak wordt geplaatst. Om een kunstgebit goed te kunnen dragen zijn twee of vier implantaten nodig. De prothese wordt in de mond vastgeklikt op de implantaten. U kunt de prothese dus uitnemen om deze schoon te maken.

Het voordeel van een klikprothese op implantaten is dat deze semi-vast in de mond zit. Het verschuift dus niet en u heeft geen kunststof gehemelte in de bovenkaak, waardoor u veel beter proeft, veel makkelijker eet en kunt lachen zonder zorgen te maken dat uw prothese uit uw mond valt.

Een klikprothese wordt in de meeste gevallen door de zorgverzekering vergoed; er is wel sprake van een eigen bijdrage van € 250,-.

Implantaten kunnen bij vrijwel iedereen geplaatst worden, mits er voldoende kaakbot aanwezig is en het kaakbot, tandvlees en uiteraard uzelf gezond zijn. Roken en overmatig alcoholgebruik hebben een nadelig effect.

Als u in aanmerking komt voor implantaten, wordt u doorverwezen naar de tandarts-implantoloog of kaakchirurg. Als de implantaten goed in het kaakbot zijn vastgegroeid en genezen komt u terug bij de tandprotheticus.

Partiële prothese

Een partiële prothese is een gedeeltelijke en uitneembare prothese die tussen uw bestaande tanden past. Een verwijzing van uw eigen tandarts of de tandarts-implantoloog is hiervoor nodig.

1. De kunststof plaatprothese
Daar waar u enkele tanden mist, vormt het kunststof deel een afsteunend zadel op de kaak waarin de tanden en kiezen geplaatst worden. Wanneer de grip van de kunststof plaatprothese tegenvalt, kunnen wij deze uitvoeren met twee of meer gebogen ankers (haakjes), waardoor er meer houvast ontstaat.

2. De metalen frameprothese
De frameprothese bestaat uit een metalen frame waaraan zadels met kunstelementen vastzitten. Het frame wordt van een sterke chroomkobalt legering of van titanium gegoten en is samengesteld uit een basis, een hoofdverbindingsbeugel, kleine verbindingsbeugels en ankers rond uw eigen tanden.

Reparatie

Natuurlijk kunt u ook bij ons terecht als er een tand is gebroken, de gebitsprothese is gescheurd of zelfs gebroken. Wij stellen de oorzaak van dit ongemak vast om herhaling te voorkomen.
Wij verzoeken u om telefonisch een afspraak te maken voor een reparatie van uw kunstgebit. In de meeste gevallen kunt er op wachten. Een reparatie kan 1 tot maximaal 2 uur in beslag nemen.

P.S. Wist u dat een reparatie van een volledige prothese voor 90% vergoed wordt door uw basisverzekering?

In de loop der jaren slinkt uw kaak. Daarom is het raadzaam om iedere twee jaar een controlebezoek af te leggen. Als uw gebitsprothese (kunstgebit) niet meer goed past wordt er een afdruk genomen van de kaak en kunnen wij een voering plaatsen om het kunstgebit weer goed passend te maken.

Wij verzoeken u om voor een rebasing telefonisch een afspraak te maken. Het rebasen duurt in principe een volle dag; in de ochtend wordt een afdruk genomen en aan het eind van de middag kunt u uw kunstgebit weer ophalen.

Houdt er rekening mee dat u gedurende de reparatietijd geen kunstgebit ter beschikking heeft. Wellicht heeft u uw oude gebitsprothese nog bewaard zodat u niet zonder hoeft rond te lopen.

P.S. Wist u dat een rebasing van een volledige prothese voor 90% vergoed wordt door uw basisverzekering?